Akkuyu 2023’te elektrik üretmeye başlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) ilk reaktörün 2023 yılının sonunda devreye alınacağını ve elektrik üretiminin başlayacağını söyledi.
Bakan Varank, beraberinde Mersin Valisi Ali İhsan Su ile birlikte, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapımı devam eden ve Türkiye’nin ilk nükleer tesisi olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS inşaatında incelemelerde bulundu.
TÜRKİYE’NİN İLK POLİPROPİLEN TESİSİNİN TEMELİ ATILIYORAdana-Ceyhan enerji ihtisas endüstri bölgesinde de bir dizi incelemelerde bulunan Bakan Varank, “Ceyhan bölgesi Türkiye’nin enerji ve petrokimya açısından önemli bir bölgesi. Petrokimya endüstri bölgesinde bir ziyaret gerçekleştirdik. Alanda incelemelerde bulunduk. Bir firmamız orada Türkiye’nin Polipropilen tesisinin inşaatına başlayacak. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’ni de ziyaret ettik, incelemelerde bulunduk. Türkiye’nin en büyük santrallerinden biri orada yapılıyor. Bu bölgeler Türkiye’ye önemli getirilerin olacağı yatırımların yapılacağı bölgeler.” diye konuştu.
ÜLKE İHTİYACININ YÜZDE 10’U KARŞILANACAKAkkuyu NGS, Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşmaya istinaden Rosatom tarafından inşa edilmeye başlandı.
Bu miktar, İstanbul gibi büyük bir şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 90’ının karşılanması için yeterli bir miktar olarak biliniyor. Akkuyu, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek.